2023

 • Nieuw vanaf 1 januari: De Omgevingswet

  25 januari 2024

  Op 1 januari gaat de Omgevingswet in. U krijgt te maken met de Omgevingswet als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld bij plannen om een huis te verbouwen, een evenement te organiseren of uw bedrijfspand wil uitbreiden.

  Met behulp van 1 digitaal Omgevingsloket wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten.
  In dit nieuwe Omgevingsloket kunt u zien of een vergunning of melding nodig is en die aanvragen. Overleg altijd eerst met de gemeente voordat u een aanvraag indient. Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie.

  In het kader van de Omgevingswet komt de gemeente Pekela met een Omgevingsvisie. In onze Omgevingsvisie geven we het toekomstbeeld van en voor Pekela tot 2045. We kijken naar alles wat je kan horen, zien, voelen en ruiken.

  We geven aan waar we kansen zien en met welke opgaven we aan de slag gaan in onze dorpen en ons buitengebied voor onze ruim 12.500 inwoners.

  Om de Omgevingsvisie te verduidelijken hebben we een film gemaakt. Die u kunt vinden elders op de website van de gemeente. Het is mogelijk om een reactie op de Omgevingsvisie te geven. Hoe dat werkt kunt u lezen op www.pekela.nl/omgevingsvisie.

  U kunt ook voor vragen of meer informatie ook bellen of mailen via 0597 – 617 555 of info@pekela.nl.

 • Vraag op tijd uw nieuwe paspoort of identiteitskaart aan

  13 december 2023

  Vanaf 2024 verwachten we een stijging in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten.

 • Prestatieafspraken 2024 ondertekend

  11 december 2023

  Op maandag 11 december 2023 hebben de gemeente Pekela, woningcorporatie Acantus en huurdersorganisatie Huurders in Pekela (HiP) een handtekening gezet onder de prestatieafspraken voor 2024. Dit deden zij in de Buurtwoning in Nieuwe Pekela. Jaarlijks worden met de corporaties, de huurdersorganisaties en de gemeente afspraken gemaakt. Deze afspraken gaan over voldoende, betaalbare en duurzame huurwoningen voor onze inwoners en de leefbaarheid in onze gemeente.

 • Gemeente verlengt uit veiligheidsoverwegingen sluiting van twee panden aan Feiko Clockstraat

  06 december 2023
 • Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen 2023

  23 november 2023
 • Gemeente Pekela wil Nieuwe Pekela samen met inwoners een facelift geven

  22 november 2023

  Het college van B&W van de gemeente Pekela heeft grote plannen met het dorp Nieuwe Pekela. Samen met inwoners, woningcorporatie Acantus en andere belanghebbenden wordt een plan gemaakt om het dorp ook voor de toekomst levendig en leefbaar te houden.

 • Paul Inklaar ontvangt Breedtesportprijs Pekela 2023

  22 november 2023

  Dinsdagavond tijdens het Sportcafé van de gemeente Pekela heeft topvrijwilliger Paul Inklaar van Volop ’69 de Breedtesportprijs Pekela 2023 in ontvangst genomen. De waarderingsprijs werd uitgereikt door wethouder sport, Ellen van Klaveren in het bijzijn van veel vrijwilligers van Pekelder sportverenigingen.

 • Werk aan de weg in Pekela

  09 november 2023

  In de gemeente Pekela wordt er in de tweede helft van november druk aan de weg gewerkt. Op verschillende wegen in Oude en Nieuwe Pekela worden asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd.

 • Meepraten over Pekelder Hoofddiep: ‘We zijn trots op wat het was. De ziel van Pekel moet blijven.’

  09 november 2023

  In de Binding in Oude Pekela was woensdagavond de eerste bijeenkomst over de toekomst van het Pekelder Hoofddiep. Pekelders konden zich opgeven om mee te praten over hoe die toekomst er uit moet gaan zien.

 • Gemeente Pekela lanceert Volwassenenfonds Sport en Cultuur

  08 november 2023

  Iedereen in de gemeente Pekela moet mee kunnen doen met sport- en cultuuractiviteiten. Vanaf nu is dat ook mogelijk voor volwassenen met een laag inkomen via het Volwassenfonds Sport en Cultuur. Het Volwassenenfonds ondersteunt volwassenen met een laag inkomen door de kosten rechtstreeks aan de sportvereniging of cultuurinstelling te betalen.

 • Wil jij ook meepraten over de toekomst van Pekela?

  08 november 2023

  Vanavond (woensdag 8 november) beginnen de bijeenkomsten, waarin de inwoners van Pekela kunnen meepraten over de toekomst van het Pekelder Hoofddiep.

 • Aanvragen en/of afhalen reisdocumenten dinsdag 14 november 2023

  08 november 2023

  Wegens werkzaamheden aan het uitgiftesysteem kunnen dinsdag 14 november beperkt reisdocumenten en identiteitsbewijzen worden aangevraagd en of afgehaald.

 • Bekendmaking Inspraak Groen en Watervisie gemeente Pekela

  08 november 2023

  Burgemeester en wethouders van Pekela maken bekend dat met ingang van 7 november gedurende vier weken voor een ieder ter inzage ligt het conceptrapport “Groen- en Watervisie ”.

 • Samen koken in Pekela

  06 november 2023

  Goed eten is belangrijk om gezond te leven. En gezond koken hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. Deze dingen vormen de basis voor het project ‘Samen koken in Pekela’. In het najaar wordt een kookcursus van drie workshops gegeven, waarbij inwoners samen koken en eten. Dit is een start, want in 2024 organiseert De Badde samen met de buurt meer kooksessies voor jong en oud.

 • Een steuntje in de rug bij de opvoeding? Inloopbijeenkomst over Buurtgezinnen in De Binding

  01 november 2023

  Op maandag 6 november is er in de bibliotheek in De Binding in Oude Pekela een inloopbijeenkomst over Buurtgezinnen. Dat is een project voor alle Pekelder gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die - om wat voor reden dan ook - behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Die steun komt dan van een ander gezin uit de buurt.

 • Speciale inloopbijeenkomsten over energietoeslag in De Badde

  25 oktober 2023

  Bij welzijnsstichting De Badde worden de komende maand drie inloopbijeenkomsten gehouden voor mensen die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag 2023.

 • Wieken van molen De Onrust in Pekela moeten worden vervangen

  24 oktober 2023

  Molen De Onrust in Oude Pekela krijgt een opknapbeurt. De koren- en pelmolen uit 1850 wordt opnieuw geschilderd en de wieken worden vervangen.

 • Betonverharding fietspad Compagniesterwijk Oude Pekela

  24 oktober 2023

  Het fietspad Compagniesterwijk in Oude Pekela wordt voorzien van een beton verharding. Deze week gaat aannemer Ad Nooren de bermen langs het fietspad frezen en de graskanten langs het fietspad schrapen.

 • Leerlingen halen 1.828 euro op voor Water for Life

  19 oktober 2023

  Drinkwater komt hier gewoon uit de kraan, maar dat is niet overal in de wereld zo. Leerlingen van drie scholen in Oude Pekela hebben drie weken lang geld bij elkaar gedronken voor Water for Life. Een stichting die zich inzet om alle mensen in arme wijken in de hele wereld toegang te geven tot schoon drinkwater en toilet.

 • Burgemeester sluit drie drugspanden in Oude Pekela

  16 oktober 2023

  Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela heeft afgelopen week drie drugspanden gesloten in Oude Pekela. Het gaat om woningen aan de Eltjenswijk, Anne Frankstraat en Feiko Clockstraat. De politie ontdekte in de woning aan de Eltjenswijk een voorraad harddrugs en vuurwapenpatronen. Dit pand gaat een half jaar op slot. De huizen aan de Anne Frankstraat en de Feiko Clockstraat zijn drie maanden gesloten wegens hennepteelt. Het vermoeden bestaat dat de ontdekte kwekerijen recent zijn geoogst.

 • Boomplantactie ‘Bomen zijn baas’ van start in de gemeenten Stadskanaal en Pekela - Korting op 15 soorten jonge boompjes

  16 oktober 2023

  Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. De gemeenten Stadskanaal en Pekela ondersteunen de actie omdat bomen een belangrijke bijdrage leveren aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor mens en dier.

 • Financieel gezond Pekela trekt de portemonnee voor investeringen

  16 oktober 2023

  De gemeente Pekela staat er voor het komend jaar financieel goed op. Dat blijkt uit de begroting voor 2024. Ook voor het jaar erna ziet de financiële situatie er rooskleurig uit.

  Zo zijn de algemene reserves met 9 miljoen euro gevuld en zit er 7,5 miljoen euro in het ontwikkelingsfonds. Tegelijkertijd worstelt Pekela met de toenemende incidentele bijdragen van het rijk. Omdat er weinig structuur zit in de geldstroom uit Den Haag valt het ook moeilijk te begroten voor de gemeente.

 • Informatieavond AED's en burgerhulpverlening in Pekela

  12 oktober 2023

  Wist u dat de eerste 6 minuten bij een hartstilstand van levensbelang zijn? En dat u een belangrijke rol kunt spelen bij de overlevingskans? Want door direct te starten met reanimeren en een AED in te zetten, kunt u levens redden. Op diverse locaties in de gemeente Pekela zijn al AED’s aanwezig, maar nog niet overal voldoende. We willen graag een dekkend AED-netwerk realiseren – de zogenaamde 6-minutenzones – en we vinden het fijn als u hierover meedenkt. Daarnaast willen we ook een zo groot mogelijk netwerk van burgerhulpverleners opbouwen. Alleen AED’s redden namelijk geen levens, daarvoor zijn ook inwoners nodig die weten hoe ze moeten reanimeren en een AED moeten bedienen.

 • Aanleg glasvezel in Pekela

  12 oktober 2023

  Op dit moment is ‘Glasvezel Pekela BV’ druk bezig met het aanleggen van glasvezelleidingen in de gemeente. In Nieuwe Pekela zijn de meeste leidingen inmiddels aangelegd.

 • Wie verdient dit jaar de Breedtesportprijs Pekela?

  12 oktober 2023

  Jaarlijks wordt in december het provinciale Sportgala Groningen georganiseerd. Eén van de vijf categorieën bij dit Sportgala is de Breedtesportprijs. Dit jaar krijgt deze prijs een nieuwe opzet. Vanuit iedere Groninger gemeente dingt één kandidaat mee naar deze bijzondere waarderingsprijs.

 • Verplaatsing glascontainer

  11 oktober 2023

  Op woensdag 18 oktober 2023 wordt de glascontainer op de parkeerplaats Dokter H. Brouwerstraat / Dominee S. Tjadenstraat verplaatst naar het parkeerterrein bij De Spil, Beukenlaan 1 in Nieuwe Pekela.

 • Burgemeester Jaap Kuin en groep 8 CBS de 7-Sprong ontbijten samen

  11 oktober 2023

  Het belang van een goed en gezond ontbijt staat hoog op de maatschappelijke agenda. Om het belang van een gezond ontbijt te benadrukken ontbeet burgemeester Jaap Kuin samen met groep 8 van CBS de 7-Sprong uit Oude Pekela op het gemeentehuis. Van 9 tot en met 13 oktober schuiven 239 burgemeesters in heel Nederland samen met basisscholen uit hun lokale regio aan tafel om te leren en ervaren over een gezond ontbijt.

 • Takkenroute najaar 2023

  08 november 2023

  Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 november 2023 wordt er weer een takkenroute gereden. De periode is dan aangebroken dat tuinen klaar worden gemaakt voor de winter. Dit levert snoeiafval op. U moet zich hiervoor aanmelden. Dat kan tot en met donderdag 2 november 2023.

 • Pekela op weg naar Rookvrije Generatie

  28 september 2023

  Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Pekela sluit aan bij het doel voor een Rookvrije Generatie in 2035 door de omgeving waarin kinderen zijn rook vrij te maken (zo rookvrij mogelijk te maken). Ook de Pekelder huisartsen sluiten zich aan. Zij stimuleren en begeleiden rokers actief om te stoppen.

 • Aftrap Nationale Kraanwaterdag groot succes

  27 september 2023

  Op woensdag 27 september 2023 openden de basisscholen Hendrik Wester, 7 Sprong en Sint Willibrordus in Oude Pekela de Nationale Kraanwaterdag in de provincie Groningen. Samen met Waterbedrijf Groningen en de gemeente Pekela werd het startsein gegeven voor deze dag. Maar ook voor de Waterchallenge, waarbij de leerlingen van deze scholen 3 weken zo vaak mogelijk kraanwater drinken voor Water for Life. Een stichting die zich inzet om alle mensen in arme wijken in de hele wereld toegang te geven tot drinkwater en een toilet. Voorafgaand aan de waterspelen zorgde Juvat Westendorp, JOGG-regisseur, voor een warming-up. Zo’n 230 leerlingen deden mee aan deze geslaagde dag, die draaide om gezondheid, bewustwording en de waarde van kraanwater. Juvat: ‘Mooi te zien hoe de energie eraf spatte! Zo ontzettend gaaf dat met de waterchallenge kinderen zich gaan inzetten voor andere kinderen.'

 • Aftrap E-waste Race Pekela

  18 september 2023

  Op maandag 18 september 2023 heeft wethouder Reiny Kuiper op OBS de Linde in Nieuwe Pekela de E-waste Race 2023 geopend. PreZero organiseert samen met Weee Nederland, Stichting Open en de gemeenten Veendam, Pekela, Stadskanaal en Borger-Odoorn de E-waste Race 2023. In dit educatieve project gaan scholen de strijd aan met elektronisch afval en worden bewustwording over circulariteit en een fysieke inzamelactie met elkaar gecombineerd. Zo leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is dat het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk is.

 • Groninger gemeenten in actie tegen misstanden op bedrijventerreinen

  12 september 2023

  De 10 Groningse gemeenten sluiten zich dit najaar aan bij de vastgoedcampagne van Meld Misdaad Anoniem (M.). Met de campagne wordt de vastgoedsector aangesproken om alert te zijn op ondermijnende criminaliteit en signalen door te geven aan M. Groningen legt de focus op bedrijventerreinen. Gemeenten gaan het gesprek aan met makelaars en verhuurders van panden op bedrijventerreinen. De campagne biedt hen informatie om signalen van ondermijning te herkennen en stimuleert hen om misstanden te melden.

 • Bewonersavond Groen- en Watervisie Oude Pekela

  07 september 2023

  In april van dit jaar hebben wij u gevraagd ons te helpen met het realiseren van een Pekelder visie op het openbaar groen en het water. U heeft hiervoor een vragenlijst kunnen invullen. Aan de hand van uw antwoorden zijn wij verder met u in gesprek gegaan in Nieuwe Pekela: In hoeverre zijn de wensen in te passen in het nieuwe beleid, welke keuzes moeten we daarbij maken? Wij willen ook graag een bijeenkomst organiseren in Oude Pekela, in de Binding.

 • Volkskredietbank start Schulden- en preventiecampagne voor jongvolwassenen

  20 juli 2023

  De Volkskredietbank (VKB) start binnenkort met een grote schulden- en preventiecampagne voor jongvolwassenen tot 26 jaar. De VKB wil ervoor zorgen dat jongvolwassenen meer leren over schulden en het voorkomen daarvan en meer grip houden op hun geldzaken.

 • Geur- en geluidoverlast melden via Hinderapp nu ook in de gemeente Pekela

  13 juli 2023

  Vanaf vandaag kunnen inwoners van Pekela snel en gemakkelijk geur- en geluidsoverlast van bedrijven in hun omgeving melden via de web-app Hinderapp. Daarnaast geeft de Hinderapp gebruikers inzicht in meldingen van geluids- en geuroverlast in hun omgeving. Gebruikers kunnen ook milieuklachten indienen via de Hinderapp. Deze neemt de Omgevingsdienst Groningen in behandeling. Gemeenten, provincie en Omgevingsdienst Groningen gebruiken de app voor monitoring om zo te werken aan een schonere, veiligere en gezondere leefomgeving. 

 • Inwonersbijeenkomsten Groen- en Watervisie

  11 juli 2023

  Wij zijn op dit moment bezig met het maken van een Pekelder visie – de Groen- en Watervisie - op ons openbaar groen en het water. Graag horen wij wat u daarin belangrijk vindt.

 • Pekela start pilot Buurtgezinnen 

  11 juli 2023

  De gemeente Pekela start vanaf 1 september 2023 met een pilot Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is een preventief initiatief in het jeugddomein. Uit onderzoek blijkt dat sociale steun één van de belangrijkste beschermende factoren is voor kinderen en ouders in moeilijke omstandigheden. Buurtgezinnen zoekt voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt. Het steungezin ontlast ouders en biedt extra aandacht en liefde aan de kinderen.

 • Wethouder Lex Kupers stapt op

  29 juni 2023

  Wethouder Lex Kupers (Samen voor Pekela) heeft op donderdag 29 juni 2023 zijn ontslag ingediend bij de gemeenteraad van Pekela. Reden voor zijn ontslag is het gebrek van vertrouwen van zijn partij Samen voor Pekela. Lex Kupers legt per direct zijn werkzaamheden als wethouder neer.

 • Opvang Oekraïeners verlengd tot definitieve invulling Molenhof

  28 juni 2023

  Er wordt gewerkt aan de toekomstige invulling van de Molenhof voor inwoners met een intensieve zorgvraag en een aantal inleunappartementen. In afwachting van deze realisatie wordt de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het pand verlengd om leegstand te voorkomen en omdat het nog altijd onveilig is in Oekraïne.

 • Opening middenterrein Johan van Oldenbarneveldstraat Oude Pekela

  26 juni 2023

  Op maandag 26 juni 2023 heeft wethouder Lex Kupers het vernieuwde middenterrein aan de Johan van Oldenbarneveldstraat in Oude Pekela geopend door het onthullen van een informatiebordje bij de aangelegde wadi.

 • Herplaatsing kunstwerk ‘Man met Hondenkar’

  20 juni 2023

  Op dinsdag 20 juni 2023 is het kunstwerk ‘Man met Hondenkar’ herplaatst in Oude Pekela. Wethouder cultuur Lex Kupers en Hans Mes, kunstenaar en maker van het beeld zorgden er samen voor dat het beeld een nieuwe permanente plek heeft gekregen op de hoek Raadhuislaan/Feiko Clockstraat in Oude Pekela.

 • Eikenprocessierups

  19 juni 2023

  In onze gemeente zijn ook dit jaar nesten van eikenprocessierupsen gesignaleerd in bomen.

 • Telefonische bereikbaarheid gemeentehuis donderdag 15 juni 2023

  14 juni 2023

  Morgen, donderdag 15 juni zijn wij vanaf 13.30 uur telefonisch niet meer bereikbaar.
  Het gemeentehuis is wel gewoon geopend tijdens openingstijden en de eventuele gemaakte afspraken gaan gewoon door.

 • Pekela zet in op meer bewegen

  08 juni 2023

  Samen sporten en bewegen is gezond en leuk! Zeker als je dat buiten kunt doen. Buiten is één grote speelplek. Op woensdag 14 juni 2023 is het nationale Buitenspeeldag en organiseert De Badde samen met voetbalvereniging Pekela 2000 ‘Samen Straatspelen’ voor Pekelder en Oekraïnse kinderen.

 • Gemeente Pekela trapt NK Tegelwippen af met inrichting Kooistralocatie

  05 juni 2023

  Het jaarlijkse NK Tegelwippen is begonnen. Tot en met 31 oktober 2023 gaat de gemeente Pekela de strijd aan met 150 Nederlandse gemeenten om Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

 • Expositie Oekraïense kunstwerken in hal gemeentehuis

  17 mei 2023

  Tot tenminste 15 augustus 2023 exposeren Oekraïense kunstenaressen uit de Molenhof verschillende werken in de hal van het gemeentehuis van Pekela.

 • Pekela wil inzetten op meer gezonde jaren

  17 mei 2023

  De gemeente Pekela zet in op meer gezonde jaren in Pekela met de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2023-2028. De nota beschrijft de grootste gezondheidsuitdagingen- en speerpunten voor de komende jaren. Op dit moment zijn de gezondheidscijfers in Pekela zorgelijk. Met het gezondheidsbeleid wil de gemeente stappen zetten om te zorgen voor meer gezonde jaren voor inwoners van Pekela. De Nota Lokaal Gezondheidsbeleid wordt 30 mei 2023 ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

 • Pekela op weg naar een nieuwe Groen- en Watervisie

  26 april 2023

  De gemeente Pekela is bezig met het opstellen van een nieuwe Groen- en Watervisie en wil haar inwoners graag de mogelijkheid geven om mee te denken. Hoe moeten we omgaan met het veranderende klimaat? In hoeverre draagt het groen en het water bij aan de woonomgeving? Samen met de inwoners wil de gemeente een Pekelder visie realiseren op het openbaar groen.

 • Openingstijden gemeentehuis tijdens de komende feestdagen

  26 april 2023
 • Burgemeester Jaap Kuin reikt lintje uit aan vier Pekelders

  25 april 2023

  Op woensdag 26 april 2023 heeft burgemeester Jaap Kuin een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan vier decorandi. Het gaat om de heer Horlings, mevrouw Wageman-Pijper, de heer Wieske en mevrouw Wageman-Kuiper.

 • Vervanging deel openbare verlichting Oude Pekela

  20 april 2023

  Sinds deze week wordt er in Oude Pekela gewerkt aan de openbare verlichting. Er worden nieuwe lichtmasten geplaatst en er worden lichtmasten vervangen en gerepareerd.

 • Pekela helpt huiseigenaren verduurzamen

  18 april 2023

  De gemeente Pekela wil huiseigenaren helpen verduurzamen. Dat kan door de woning goed te isoleren. Met een positief effect op de energierekening. De gemeente biedt een gratis Quickscan aan waarmee binnen 2,5 uur duidelijk is welke isolatiemaatregelen interessant zijn voor de woning. De huiseigenaren ontvangen een bespaarrapport en kunnen geholpen worden bij het aanvragen van offertes en subsidies voor verduurzaming.

 • Wethouders Pekela bezoeken Open Huis Taalhuis Pekela

  18 april 2023

  Op dinsdag 18 april 2023 hebben de wethouders van de gemeente Pekela het Open Huis van Taalhuis Pekela bezocht. Wethouder Ellen van Klaveren overhandigde namens hen een boeket bloemen aan de vrijwilligers als dank voor hun grote vrijwillige inzet voor het Taalhuis.

 • Gemeente Pekela komt maatschappelijke sport- en cultuurorganisaties tegemoet bij gestegen energiekosten

  30 maart 2023

  De gemeente Pekela heeft een tijdelijke subsidieregeling vastgesteld, bedoeld voor maatschappelijke organisaties actief in de sport- en cultuursector die door de sterk gestegen energiekosten moeite hebben de energierekening te betalen.

 • Nationale Boomfeestdag

  15 maart 2023

  Op woensdag 15 maart 2023 wordt de Nationale Boomfeestdag gevierd. Leerlingen van basisschool Theo Thijssen uit Nieuwe Pekela hebben in het kader daarvan bomen geplant in het bosje van Hoetmansmeer. Wethouder Lex Kupers stak ook de schop in de grond om de leerlingen te helpen de bomen in de grond te planten.

 • Aftrap samenwerking Ieder kind telt mee in Oost-Groningen

  13 maart 2023

  Op maandag 13 maart 2023 hebben Janneke de Jonge van welzijnsinstelling De Badde, Marleen Oostland van Solidair Groningen & Drenthe en wethouder Ellen van Klaveren van de gemeente Pekela hun krachtige samenwerking in het project Ieder kind telt mee in Oost-Groningen bekrachtigd. Dit deden zij op basisschool Hendrik Wester in Oude Pekela door elkaar de bal toe te spelen als teken van en wens op een blijvende actieve en toekomstbestendige samenwerking in Oost-Groningen.

 • Pekela drinkt Water

  08 maart 2023

  Water drinken is normaal, gezond, goedkoop, duurzaam en lekker! Vanaf vandaag hebben alle leerlingen in Pekela waterdrink momenten op school. Deze week gaan de jongerenwerker en de buurtsportcoach bij alle scholen in de gemeente langs om bidons uit te delen om waterdrinken bij de jeugd in Pekela te stimuleren.

 • Standpunten provincie en Waterschap bevaarbaarheid Pekelder Hoofddiep ontvangen

  28 februari 2023

  De gemeente Pekela heeft van de provincie Groningen en het Waterschap Hunze en Aa's een standpunt ontvangen betreft de bevaarbaarheid van het Pekelder Hoofddiep. De gemeente vroeg, mede na opdracht van de gemeenteraad, de provincie Groningen en het Waterschap Hunze en Aa's om een standpunt over het wel of niet bevaarbaar moeten houden van het Pekelder Hoofddiep. Dit naar aanleiding van het komende participatietraject voor het programma Bruggen.

 • Woensdag 15 maart 2023 kunt u weer stemmen

  28 februari 2023

  Woensdag 15 maart kunt u weer stemmen. Voor de leden van de Provinciale Staten van Groningen en voor het bestuur van Waterschap Hunze en Aa’s.

 • Voorjaarstakkenroute

  27 februari 2023

  Van maandag 13 tot en met vrijdag 17 maart 2023 rijden we de inzamelroute voor takken. U kunt zich uiterlijk tot en met donderdag 9 maart 2023 telefonisch opgeven via 0597 617555.

 • Pekela zet in op meer gezonde jaren

  23 februari 2023

  Op donderdag 23 februari 2023 heeft Lex Kupers, wethouder gezondheid van de gemeente Pekela, uit handen van Mirjam Herder van JOGG NL het ‘Pekela JOGG-gemeente’ bord ontvangen. Dit gebeurde op basisschool St. Willibrordus in Oude Pekela in bijzijn van FC Groningen. Hiermee kondigt Pekela aan zich als gemeente de komende jaren te gaan inzetten voor een Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst.

 • Aanwijzingsprocedure lokale media-omroep geopend

  15 februari 2023

  Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de aanwijzingsprocedure voor de positie van lokale publieke media-instellingen voor de gemeente Pekela opengesteld.

 • Pekela onderzoekt huidig afvalbeleid

  15 februari 2023

  De gemeente Pekela wil het huidige afvalbeleid onder de loep nemen. Wat vinden de inwoners van de afvalinzameling? Gaat dat goed, kan het anders. Samen met de inwoners wil de gemeente onderzoeken of de kosten voor de inzameling van afval naar beneden kunnen.

 • ‘Kosteloos bezwaar’ maken via no cure no pay-bedrijven

  25 januari 2023

  Verschillende bedrijven bieden hulp aan bij het indienen van een bezwaar tegen de hoogte van uw WOZ-waarde. Deze bedrijven geven aan dit ‘kosteloos’ (via no cure no pay) te doen.

 • Bestuur De Kiepe draagt dorpshuis over aan gemeente 

  20 januari 2023

  Het bestuur van dorpshuis De Kiepe in Nieuwe Pekela draagt het dorpshuis over aan de gemeente Pekela. De laatste jaren is het voor de stichting financieel niet meer haalbaar gebleken om De Kiepe als dorpshuis open te houden. De gemeente zorgt ervoor dat met de koop van het dorpshuis er aanbod van sociaal-culturele activiteiten blijft en dat er een dorpshuisfunctie blijft in Nieuwe Pekela.

 • Storing telefooncentrale gemeente Pekela

  17 januari 2023

  Op dit moment ervaren wij een storing in onze telefooncentrale. Daardoor zijn wij via onze vaste telefoon niet bereikbaar. Dringende vragen kunt u mailen naar info@pekela.nl of bellen met het noodnummer: 0659824733.

 • Hoog water in Pekela: de keersluis in de Pekel Aa wordt gesloten

  Je zult het vast al gemerkt hebben, maar door de overvloedige regenval staat het water in het Pekelder Hoofddiep erg hoog, bijna tot aan de weg. Momenteel is peil het ruim negentig centimeter boven NAP. Het kritieke punt is 1.05 meter.

  Waterschap Hunze en Aa’s heeft verschillende maatregelen genomen om het waterpeil te laten zakken.
  Een van die maatregelen is het sluiten van de keersluis in de Pekel Aa even voorbij de jachthaven. Door het sluiten van de keersluis wordt een pomp in werking gesteld waardoor het water wordt omgeleid en het peil gaat zakken