Gemeente Pekela trapt NK Tegelwippen af met inrichting Kooistralocatie

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is begonnen. Tot en met 31 oktober 2023 gaat de gemeente Pekela de strijd aan met 150 Nederlandse gemeenten om Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

55 voetbalvelden

Sinds de eerste editie in 2020 zijn al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan 55 voetbalvelden. Het is de eerste keer dat de gemeente Pekela meedoet. Tijdens het Nederlands Kampioenschap wil de gemeente Pekela het komende half jaar 55.000 tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De standen worden bijgehouden op de website, de teller staat hier.

Waarom Tegelwippen?

Europa had vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door extreme regenval. Een groene tuin scheelt in de zomer zomaar een paar graden. En dat geldt ook voor Pekela. Groen levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. De gemeente Pekela roept  inwoners op om mee tegel te wippen.

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. In de drie grote steden is zelfs bijna twee op de drie tuinen voor meer dan de helft dichtgelegd met tegels. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.
Vanaf vandaag start de gemeente Pekela met het verwijderen van verharding en tegels en roept bedrijven en inwoners op hetzelfde te doen. Het plein voor de voormalige Rabobank wordt groen ingericht.
 
Om deelname aan het NK Tegelwippen zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op die je helpen je tuin te vergroenen. Op maandag rijdt een tegeltaxi die tegels en stenen gratis ophaalt. (vooraf melden bij info@pekela.nl of bellen met 0597-617555). Maandelijks wordt een prijs van € 100 uitgeloofd voor de mooist ingerichte tuin. (met foto: voor- en na situatie mailen naar info@pekela.nl)  Inspiratie in de vorm van tuintips en best practices zijn te vinden op de website van het NK Tegelwippen.

Wint Gemeente Pekela de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

Tegels wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner opruimt (verdeeld over drie klassementen) wint de Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op  een publieksaward en mooie prijzen. 
Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober 2023. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK Tegelwippen. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller.