Geur- en geluidoverlast melden via Hinderapp nu ook in de gemeente Pekela

Vanaf vandaag kunnen inwoners van Pekela snel en gemakkelijk geur- en geluidsoverlast van bedrijven in hun omgeving melden via de web-app Hinderapp. Daarnaast geeft de Hinderapp gebruikers inzicht in meldingen van geluids- en geuroverlast in hun omgeving. Gebruikers kunnen ook milieuklachten indienen via de Hinderapp. Deze neemt de Omgevingsdienst Groningen in behandeling. Gemeenten, provincie en Omgevingsdienst Groningen gebruiken de app voor monitoring om zo te werken aan een schonere, veiligere en gezondere leefomgeving. 

Achtergrond

De Hinderapp geeft inzicht in ervaren geur- en geluidshinder door bedrijven in de gemeente Pekela. Vanaf 2021 maken de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta al gebruik van de Hinderapp. De ervaring in deze twee gemeenten is dat met de komst van de Hinderapp het aantal telefonische meldingen bij gemeente en provincie afneemt en dat bij de Omgevingsdienst Groningen het merendeel aan milieuklachten nu digitaal in plaats van op papier binnenkomt. Recent sloten ook de gemeenten Midden-Groningen en Westerkwartier zich aan bij de Hinderapp. Nu volgt de gemeente Pekela.

Inzicht in omgeving

Inwoners van de gemeente Pekela kunnen de Hinderapp vanaf donderdag 13 juli 2023 gebruiken. Na eenmalige registratie kunnen inwoners meldingen of klachten juist op de kaart zetten. Meldingen in de omgeving bekijken kan zonder registratie.  

De Hinderapp is ontwikkeld door de Provincie Groningen, de Groningse gemeenten en de Omgevingsdienst Groningen. Registreren kan via www.hinderapp.nl.