Boomplantactie ‘Bomen zijn baas’ van start in de gemeenten Stadskanaal en Pekela - Korting op 15 soorten jonge boompjes

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. De gemeenten Stadskanaal en Pekela ondersteunen de actie omdat bomen een belangrijke bijdrage leveren aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Inwoners van de gemeente kunnen profiteren van korting op 15 soorten jonge boompjes. De inheemse boompjes van ongeveer 60-80 centimeter zijn aan te schaffen voor twee euro per stuk! Vanaf 16 oktober kunnen de bomen worden besteld. Bestellingen kunnen op 2 februari worden afgehaald bij MFC De Binding in Oude Pekela, Sportlaan 4 in Oude Pekela. En op 3 februari aan de Industriestraat 30 in Stadskanaal. In totaal zijn er 6.500 boompjes beschikbaar. 

Bomen zijn baas

Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling in een versteende omgeving, houden water vast en nemen CO2 op. Inheemse bomen en struiken vormen een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’


Hoe gaat de plantcampagne in zijn werk?

Inwoners van de gemeenten Stadskanaal en Pekela kunnen hun bestelling doorgeven via www.planboomgroningen.nl . Tot tien bomen (of struiken) wordt de aanvraag gehonoreerd, zolang de voorraad strekt. Vanaf tien stuks beoordeelt het team van Plan Boom de aanvraag. Deelnemers moeten dan een plattegrondje, omschrijving en een foto van de plantlocatie aanleveren. Ook is de erfgrens van belang. Bomen moeten minimaal twee meter en heggen en struiken minimaal een halve meter van de erfgrens worden geplant.


Voor ieder formaat tuin

Met de actie hopen de gemeenten Stadskanaal en Pekela en Team Plan Boom zowel inwoners met een kleine tuin als met een grote tuin of erf aan te spreken. Anita Pigmans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen: ‘De actie is voor alle inwoners met een tuin: ook kleine aantallen helpen om lokaal de biodiversiteit te ondersteunen. Natuurlijk hopen we ook mensen met een grotere tuin of een groter erf te inspireren tot het aanplanten van meerdere bomen, een singel, kleine bosschage of haag. Een eigen plannetje is wel nodig, maar we kijken graag mee om samen de puntjes op de i te zetten!’ 


Plan Boom

‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeenten Stadskanaal en Pekela, de provincie Groningen en de Postcode Loterij en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL. Samen hebben zij als doel 10 miljoen bomen te planten in Nederland.