Levenloos geboren kind aangeven

Is uw kindje levenloos geboren? U kunt uw levenloos geboren kind laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kan zowel schriftelijk als aan het loket

Alleen de vader of moeder mag de registratie doen. Het gaat om een heel persoonlijk verzoek. Daarom kunt u het verzoek voor wijziging van uw gegevens alleen voor u zelf doen. Het is dus niet mogelijk om namens de andere ouder het verzoek te doen.

Het maakt voor de registratie niet uit wanneer de geboorte heeft plaatsgevonden of wat de duur van de zwangerschap was.

Voor de registratie van uw kindje is er een 'akte van levenloos geboren kind' of een 'akte van geboorte (levenloos)' nodig. Uw woongemeente vraagt deze op bij de geboortegemeente. U hoeft dit niet zelf te doen.

Bijzonderheden

Geen akte aanwezig?

Als uw kindje is geboren in de eerste 24 weken van de zwangerschap, dan kan het zijn dat er geen aangifte is gedaan en dat er dus geen akte is opgemaakt. Omdat er een akte nodig is voor de registratie van uw kindje in de BRP, moet u eerst een verzoek indienen bij de geboortegemeente om alsnog een akte op te laten maken. U moet ook een bewijsstuk meenemen, bijvoorbeeld een verklaring van de (huis)arts, verloskundige of het ziekenhuis.

Was u tijdens de geboorte van uw kindje getrouwd of was uw kindje al erkend tijdens de zwangerschap? Dan dient u een gezamenlijk schriftelijk verzoek in. Dit geldt ook als u inmiddels gescheiden bent.

Was u tijdens de geboorte van uw kindje niet getrouwd en was uw kindje niet erkend? Dan kan de moeder alleen een schriftelijk verzoek indienen.

Wetten

Aanpak

Is uw kindje levenloos geboren? U kunt uw levenloos geboren kind laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kan zowel digitaal als aan de balie van het gemeentehuis.

Digitaal registreren

Registratie levenloos geboren kind

  • Log in met uw DigiD
  • Vul het formulier volledig in

Aan de balie registreren

U kunt ook een registratie doen aan de balie, hiervoor moet u een afspraak maken:

Afspraak maken

Neem het volgende mee naar het gemeentehuis:

  • Geldig identiteitsbewijs
  • 'akte van levenloos geboren kind' of  'akte van geboorte (levenloos)'

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.