Verkiezingen

Verkiezing voor het Europees Parlement - donderdag 6 juni 2024

Op donderdag 6 juni 2024 vindt de verkiezing voor het Europees Parlement plaats. In aanloop naar deze verkiezing vindt u de komende maanden op deze pagina alle informatie die u nodig hebt om straks uw stem te kunnen uitbrengen.

De verkiezing voor het Europees Parlement vindt 1 keer in de 5 jaar plaats. Met uw stem kunt u direct invloed uitoefenen op de beslissingen van het Europees Parlement. U stemt op een kandidaat van een van de Nederlandse partijen die aan de Europese verkiezingen deelnemen. Meer informatie over deze verkiezingen vindt u op de website van de Kiesraad.

Stemmen in Nederland voor EU-burgers

Wilt u stemmen op de Nederlandse leden van het Europees Parlement? En hebt u de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie? Dan mag u kiezen om in Nederland te stemmen.

Stemmen in Nederland

Als u wilt stemmen in Nederland, moet u het formulier ‘Verklaring stemmen voor Europees Parlement in Nederland Model Y 32 invullen.

Met dit formulier verklaart u dat u niet in een ander land gaat stemmen. U mag namelijk maar 1 keer stemmen voor het Europees Parlement. 

De gemeente moet het formulier voor dinsdag 23 april 2024 hebben ontvangen. 

U kunt het formulier opsturen naar:

Gemeente Pekela
Postbus 20.000
9665 ZM Oude Pekela

U kunt het formulier ook afgeven bij de balie tijdens onze openingstijden. 

Het formulier is in het Nederlands. U kunt ook de uitleg bij het formulier bekijken in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools. 

Twijfelt u of u al geregistreerd bent? Of wilt u uw gegevens controleren of aanvullen? Neem dan contact met ons op via verkiezingen@pekela.nl.

Stemmen in het land van herkomst 

Wilt u stemmen in het EU-land waar u vandaan komt? Dan hoeft u dit niet aan ons door te geven. Kijk op de website van het Europees Parlement of u zich moet registreren in uw land. 

Meer informatie over stemmen bij verkiezingen Europees Parlement