Verkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. U kiest de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. U bepaalt samen met alle kiezers welke 150 leden na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen. De 150 Tweede Kamerleden vertegenwoordigen de Nederlandse kiezers. Daarom worden ze ook wel volksvertegenwoordigers genoemd.

De Tweede Kamer vergadert en stemt over politieke onderwerpen. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Het kabinet (bestaand uit de minister-president, ministers en staatssecretarissen) wordt niet gekozen.

Normaal is de verkiezing om de 4 jaar. Door de val van het kabinet is de verkiezing eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2021. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

  

Stemmen op 22 november 2023

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas nodig. U ontvangt uw stempas voor 9 november 2023 op het adres waar u staat ingeschreven. Dit gaat om het adres waar u op 9 oktober (de dag van de kandidaatstelling) staat ingeschreven. Bent u na 9 oktober 2023 in de gemeente Pekela komen wonen? Dan ontvangt u van uw vorige woongemeente uw stempas.

Vandaag kunt u stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Verkiezingsnieuws

Er zijn op dit moment geen pagina's geplaatst.