Open Monumentendag 10 en 11 september

In het tweede weekend van september vindt in heel Nederland traditiegetrouw de Open Monumentendag plaats. Meer dan vierduizend prachtige monumenten zijn tijdens deze 36ste editie van de Open Monumentendag gratis toegankelijk. Ook verschillende monumenten in de gemeente Pekela openen gratis de deuren op zaterdag 10 en/of zondag 11 september voor bezoekers.

Historisch verleden

Pekela is een gemeente met een rijk Veenkoloniaal verleden. Dit verleden is nog steeds goed te herkennen door het Pekelder Hoofddiep en een verzameling aan rijks- en gemeentelijke monumenten, waaronder twee molens, de watertoren, verschillende kerken en karakteristieke woningen en boerderijen.

Vijf monumenten geopend

Door de Open Monumentendag kunnen geïnteresseerden een aantal bijzondere monumenten van binnen en buiten gaan ontdekken met dank aan de vele vrijwilligers. In de gemeente Pekela zijn de volgende monumenten geopend voor publiek: het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela en in Oude Pekela Rooms Katholieke Kerk St. Willibrordus, molen De Onrust, de Wedderwegkerk en Stichting Siep&Co. Kijk voor de openingsdagen en -tijden per monument en meer informatie op https://www.openmonumentendag.nl/comite/pekela/.

Actief op de fiets

Om de open monumenten op actieve manier te bezoeken en te genieten van het herkenbare historische verleden door Pekela is er een fietsroute van ongeveer 27 km langs de monumenten beschikbaar. Deze fietsroute leidt u langs de vijf open monumenten en u fiets langs een aantal gemeentelijke en rijksmonumenten zoals de schutsluizen en de joodse begraafplaats.

Meer informatie

Het programmaboekje voor de Open Monumentendag, inclusief fietsroute is vanaf 29 augustus aanstaande gratis af te halen bij Schoenservice Brockschmidt in Oude Pekela en Bakkerij Brans & Westers in Nieuwe Pekela. Het boekje is ook digitaal te vinden op https://www.openmonumentendag.nl/comite/pekela/ Meer informatie over alle gemeentelijke en rijksmonumenten is ook te vinden op www.pekelaactief.nl.