Bijstandsuitkering voor jongeren

Wil je een bijstandsuitkering aanvragen en ben je jonger dan 27 jaar? Dan ben je verplicht om eerst te kijken of je een opleiding kunt volgen of werk kunt vinden. Daarvoor krijg je 4 weken de tijd.

Na die zoekperiode kun je de aanvraag voor de bijstandsuitkering officieel indienen. De gemeente beslist op de aanvraag.

Bijzonderheden

Jonger dan 23 en nog geen diploma mbo-2, havo of vwo?

Ben je tussen de 18 en 23 jaar en heb je geen startkwalificatie (mbo-2, havo of vwo)? Dan kun je contact opnemen met het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters (RMC). Zij kunnen je onder andere helpen bij het zoeken naar een passende opleiding of bij je beroepskeuze.

Aanpak

Wil je een bijstandsuitkering aanvragen? Lees hier wat je moet doen om de verplichte zoekperiode te starten:

 • Schrijf je in als werkzoekende via Werk.nl.
 • Hou je DigiD bij de hand.
 • Op Werk.nl vul je het eerste gedeelte van de uitkeringsaanvraag in.
 • Maak telefonisch een afspraak met de jongerenconsulent van de gemeente: 0597 617555.
  • Let op: de datum waarop je belt met de gemeente is de meldingsdatum. Lees dus goed de aanwijzingen op Werk.nl als je het eerste gedeelte van de uitkeringsaanvraag hebt ingevuld.

Na 4 weken geen opleiding of werk

Als het je na 4 weken niet gelukt is om een opleiding of betaald werk te vinden, dan kun je een uitkering aanvragen via Werk.nl. Dit gaat zo:

 • Rond op Werk.nl deel 2 van je aanvraag af.
 • Neem contact op met de gemeente om de uitkeringsaanvraag verder in gang te zetten: 0597 617555.
 • Tijdens een gesprek beoordelen wij of je in de zoekperiode genoeg hebt gedaan om werk of een opleiding te vinden. We houden hierbij rekening met eventuele beperkingen.

Er zijn 3 uitkomsten mogelijk:

 1. Je hebt genoeg gedaan, maar geen werk of opleiding gevonden. We nemen je aanvraag voor een uitkering in behandeling. Vanaf dit moment krijg je van ons hulp bij het zoeken naar werk en/of scholing. We stellen dan samen met jou een plan van perspectief op.
 2. Je hebt niet genoeg gedaan om werk of een opleiding te vinden. We nemen je aanvraag voor een uitkering in behandeling, maar de uitkering kan lager zijn. Vanaf dit moment krijg je van ons hulp bij het zoeken naar werk en/of scholing. We stellen dan samen met jou een plan van perspectief op.
 3. Je hebt niet je best gedaan om werk te vinden en je weigert aan het werk of naar school te gaan. Je hebt geen recht op een uitkering en ook niet op hulp bij het zoeken naar werk. Je kunt je opnieuw aanmelden bij het UWV waarna een nieuwe zoekperiode van 4 weken ingaat.

Let op! Neem altijd bewijsmateriaal mee zoals sollicitatiebrieven, inschrijving uitzendbureau of een inschrijving opleiding.

Nemen we je aanvraag in behandeling en kennen we die uiteindelijk toe? Dan gaat de uitkering normaal gesproken in vanaf de datum waarop je je gemeld hebt bij werk.nl. Dit houdt in dat je ook recht hebt op uitkering over zoekperiode van de 4 weken.

Tips

Heb je inkomen nodig, wil je weten hoe je een uitkering kan aanvragen of heb je hulp nodig bij het zoeken van werk? Op de website van jongerenorganisatie Jimmy's vind je alle informatie en word je een handje geholpen in je zoektocht.

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.