Uittreksel burgerlijke stand

Een uittreksel burgerlijke stand is een bewijs. Het laat zien waar u geboren bent, wie uw ouders zijn of wanneer u getrouwd bent. Er zijn verschillende soorten uittreksels burgerlijke stand:

 • geboorte
 • huwelijk of partnerschap
 • echtscheiding of beëindiging partnerschap
 • overlijden

Heeft u een bewijs van in leven zijn nodig voor in het buitenland? Dit heet een attestatie de vita. Dit is een uittreksel burgerlijke stand. Het is standaard in 2 talen: Nederlands en Frans.

Voorwaarden

U kunt het uittreksel burgerlijke stand alleen ophalen bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond. Dus bent u geboren of getrouwd in een andere gemeente dan waar u woont? Dan vraagt u het bij die andere gemeente aan.

U vraagt de attestatie de vita voor in het buitenland aan bij de gemeente waar u woont of ingeschreven staat.

U kunt het uittreksel burgerlijke stand aanvragen voor uzelf, uw partner, uw kinderen tot 18 jaar of uw ouders.

Kosten

Een uittreksel burgerlijke stand kost €14,30.

(prijzen 2022)

Termijn

Haalt u het uittreksel burgerlijke stand bij de balie op? Dan krijgt u het meteen mee. Vraagt u het online of schriftelijk aan? Dan sturen we het u zo snel mogelijk toe.

Aanpak

Het uittreksel burgerlijke stand haalt u bij de gemeente. Dit gaat zo:

Uittreksel burgerlijke stand aanvragen

 • Regel het online.
 • Log in met DigiD.
 • U betaalt meteen.
 • Wij sturen u het uittreksel zo snel mogelijk toe.

Heeft u geen DigiD, of wilt u dit liever persoonlijk regelen op het gemeentehuis, dan moet u hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.

 • Een uittreksel burgerlijke stand is een bewijs dat laat zien waar u geboren bent, wie uw ouders zijn of wanneer u getrouwd bent. U kunt het uittreksel burgerlijke stand alleen ophalen bij de gemeente waar het plaatsvond. Dus bent u geboren of getrouwd in een andere gemeente dan waar u woont? Dan vraagt u het bij die andere gemeente aan.

  Een uittreksel BRP is een bewijs dat u ingeschreven staat in de basisregistratie personen van de gemeente. Dit haalt u bij de gemeente waar u woont en ingeschreven staat. Basisregistratie Personen (BRP) was vroeger Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

  Lees verder