Paspoort en identiteitskaart

Binnen Nederland gebruikt u een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Als identiteitsbewijs. Bijvoorbeeld als u een rekening wilt openen bij een bank. Of bij de verkiezingen. Een identiteitsbewijs is verplicht vanaf 14 jaar. Hierover kunt u ook meer lezen op rijksoverheid.nl/identificatieplicht.

U heeft een paspoort of identiteitskaart ook nodig als u naar het buitenland gaat. Met een identiteitskaart kunt u naar verschillende landen in Europa reizen. Met een paspoort kunt u naar alle landen gaan. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op rijksoverheid.nl/paspoort en identiteitskaart.

Een paspoort of identiteitskaart is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Reist u alleen met kinderen? En heeft u een andere achternaam? Soms geeft dat problemen bij de paspoortcontrole. Zorg dat u een toestemmingsformulier bij u heeft.

Kosten

U betaalt meteen bij de aanvraag.

Kosten paspoort

Een Nederlands paspoort of zakenpaspoort kost:

 • tot 18 jaar € 63,40 (5 jaar geldig)
 • 18 jaar en ouder € 83,90 (10 jaar geldig)

Een tweede paspoort kost: € 77,85 (2 jaar geldig)

Een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort kost: € 63,40

Kosten identiteitskaart

Een identiteitskaart kost:

 • tot 18 jaar € 40,90 (5 jaar geldig)
 • 18 jaar en ouder € 75,80 (10 jaar geldig)

Kosten spoedprocedure

Heeft u het document sneller nodig? Dit is duurder.

De prijs voor spoed van een (zaken)paspoort of identiteitskaart is € 58,00

De kosten van een spoedprocedure komen bovenop de kosten van een normale aanvraag.

(prijzen 2024)

Bijzonderheden

Brexit en reizen naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Heeft u alleen een identiteitskaart? Hou er dan rekening mee dat u daarmee niet meer kunt reizen naar Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Vraag op tijd een paspoort aan.

Meer weten?

Bij de Rijksoverheid kunt u nog wat meer informatie krijgen.

Verlies of diefstal

Als uw Nederlandse rijbewijs, paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente. U vult bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt hoe u het oude document bent kwijtgeraakt. We controleren wie u bent. Vraag daarna meteen een nieuw document aan. We vragen u het ook meteen te betalen. Heeft u nog andere identiteitsdocumenten (Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart)? Neem ze mee. 

Huisbezoek aanvragen identiteitskaart

Kunt u door uw gezondheid niet persoonlijk langskomen om een identiteitskaart aan te vragen? Dan kunt u een huisbezoek aanvragen.

Termijn

Na 6 werkdagen is het paspoort of de identiteitskaart klaar. U kunt het dan komen ophalen. Kom zelf langs. Ook kinderen moeten het zelf komen ophalen.

Vraagt u een paspoort of identiteitskaart met spoed aan? Als u de aanvraag voor 14.00 uur heeft gedaan, kunt u uw paspoort/identiteitskaart meestal de eerstvolgende werkdag na 10.00 persoonlijk afhalen op het gemeentehuis. Let op een spoedprocedure is duurder.

Let op: Haalt u uw aangevraagde paspoort of identiteitskaart niet binnen 3 maanden op? Dan vervalt het document van rechtswege. U krijgt uw geld niet terug.

Aanpak

Vraag uw paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waar u woont. Dit gaat zo:

Maak een afspraak

 • Kom persoonlijk naar uw afspraak.
 • Neem het volgende mee:
  • Al uw Nederlandse en buitenlandse reisdocumenten. Ook als de reisdocumenten verlopen of beschadigd zijn.
  • kleurenpasfoto die voldoet aan de regels. De foto is niet meer dan 6 maanden oud.
  • Voldoende geld.
 • U geeft 2 vingerafdrukken voor uw paspoort.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart meteen bij de aanvraag.
 • Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk ophalen.

Kinderen en jongeren

Ben je jonger dan 18 jaar? Jongeren vanaf 12 jaar mogen zelf een identiteitskaart aanvragen. Neem ook een kleurenpasfoto die voldoet aan de regels en voldoende geld mee.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je de aanvraag van een paspoort samen met 1 ouder doen. Je moet dan wel een toestemmingsformulier (pdf, 99 kB) van de andere ouder mee te nemen. En je hebt van allebei de ouders het identiteitsbewijs nodig (dit mag ook een kopie zijn). Neem ook een kleurenpasfoto die voldoet aan de regels en voldoende geld mee.

Is het kind jonger dan 12 jaar?

 • De ouder/gezagdrager en het kind moeten altijd samen het paspoort of de identiteitskaart komen aanvragen en ophalen.
 • Daarnaast moet u (de ouder of gezagdrager) het volgende meenemen:
  • Geldig identiteitsbewijs (id-kaart, paspoort of rijbewijs) van beide ouders/gezagdragers (dit mag ook een kopie zijn).
  • Toestemmingsformulier (pdf, 99 kB) ondertekend door beide ouders/gezagdragers. Let op: de handtekeningen moeten hetzelfde zijn als op de getoonde (kopie) identiteitsbewijzen.
  • Neem ook een kleurenpasfoto die voldoet aan de regels en voldoende geld mee.

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.