Oproep: Gooi geen textiel bij restafval

Kledinginzamelaar Sympany en Gemeente Pekela roepen op om in 2024 geen kleding of textiel meer bij het restafval te gooien. In 2023 is zo’n 66.000 kilo textiel via de textielcontainers opgehaald in Pekela. Tegelijkertijd werd ongeveer eenzelfde hoeveelheid textiel onnodig weggegooid in de gewone afvalcontainer.

Al met al is gemeente Pekela redelijk tevreden over de resultaten van de textielinzameling. Het ingezamelde textiel kan hergebruikt of gerecycled worden en verdwijnt niet in de verbrandingsoven. Bij het afvalstation staan speciale textielcontainers voor kleding en beddengoed.

Bedanken inwoners
Charles Graft, directeur van stichting Sympany: “Er is veel ingezameld in Pekela en daar bedanken we de inwoners voor. Voor 2024 roepen we de inwoners op geen enkel kledingstuk of textiel bij het restafval te gooien maar in de textielcontainer te doen.”

Sympany benadrukt dat ook kapot of versleten textiel gewoon in de container gegooid kan worden. Charles Graft hierover: ‘Ook tassen, schoenen en zelfs knuffels zijn welkom. Veel mensen weten dat niet of twijfelen erover. Hier willen wij ze graag op wijzen.’

Besparing van 45 miljoen water
Met de inzameling van textiel bespaarde Pekela maar liefst 710.000 kilo CO2 en 45 miljoen liter water. Om een idee te geven: het gaat om meer dan 900 grote tankwagens met water, een file van maar liefst 22 kilometer.

‘Het laat zien hoeveel water er nodig is om al dat textiel te produceren en hoe belangrijk het is om die grondstoffen niet bij het restafval te gooien, aldus Charles Craft.

 

De textielcontainer wordt geleegd in vrachtwagen