Eikenprocessierups

Mensen en dieren kunnen veel last hebben van de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld jeuk, rode huiduitslag en last van de ogen en bij het ademhalen. Dit komt door de brandhaartjes van de rupsen. De klachten kunnen 2 weken duren. De rups komt in mei, juni en juli voor. Ze leven in groepen op bomen. Zo’n groep ziet eruit als een processie of optocht. De eikenprocessierups is grijsblauw met een wat lichtere zijkant. De brandhaartjes zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. De haren die u kunt zien geven geen irritaties.

Bijzonderheden

Heeft u klachten?

  • Probeer niet te krabben
  • Was de pijnlijke plekken met water of stap onder de douche.
  • Haal met plakband de haartjes van uw huid.
  • Was de kleren die u aan heeft.

Veel last? Ga naar de huisarts.

Waarom komt de rups zo veel voor?

De rups komt steeds meer voor omdat er te weinig natuurlijke vijanden zijn, zoals:

  • Vogels zoals koolmezen
  • Vleermuizen

Daarom proberen we te zorgen dat deze dieren weer meer voorkomen in Nederland. We hebben bijvoorbeeld mezenkastjes geplaatst om meer mezen aan te trekken.

Aanpak

Ziet u eikenprocessierupsen? Laat het ons weten. Meld het online of bel ons.

Zit er een nest op uw eigen terrein? Haal het nooit zelf weg. Regel dan zelf dat er een bedrijf komt.

Zitten ze op gemeentegrond? Wij huren dan een gespecialiseerd bedrijf in. Deze bedrijven halen de nesten weg, ook oude nesten. Dit kan op een aantal manieren, bijvoorbeeld met lijm of een speciale zuigmachine. Als een plek bekend is doen we een rood-wit lint om de boom.

Of de rupsen worden weggehaald is afhankelijk van de locatie waar de boom staat waarin de rupsen worden gezien. Op de kaart (pdf, 2.807) kunt u met behulp van kleuren zien wat er gebeurd als er de eikenprocessierups ontdekt wordt.

Kleur Actie
Rood (prioriteit 1) De boom staat in een omgeving waar sprake is van veel beweging. Bijvoorbeeld bij scholen, speel- en sportvoorzieningen en intensief fiets- en/of voetgangersverkeer. In deze gebieden wordt actief geïnventariseerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De rups wordt weggezogen. Deze gebieden zijn rood gemaakt op de kaart.
Oranje (prioriteit 2) De boom staat in een omgeving waar sprake is van minder beweging. Bijvoorbeeld woonwijken, seniorenvoorzieningen en de aanwezigheid van bebouwing. ER wordt actief geïnventariseerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De bestrijding heeft een minder hoge prioriteit dan in een “rood” gebied. De rups wordt wel weggezogen maar daar kan enige tijd overheen gaan.
Geel (prioriteit 3) De boom staat in een gebied waar sprake is van minder beweging en de bestrijding een lagere prioriteit heeft dat in een “rood of oranje” gebied. Er wordt geïnventariseerd op basis van een melding.  Wordt de eikenprocessierups aangetroffen dan wordt deze wel weggezogen maar daar kan enige tijd overheen gaan.
Groen (prioriteit 4) De boom staat in een omgeving waar sprake is van zeer geringe beweging. Hierbij valt te denken aan de buitengebieden. Er wordt geïnventariseerd op basis van een melding en er sprake is van bewoning in de directe omgeving van het nest.

Download de kaart (pdf, 3.807kB)

Melding doen

Tips

Voor meer informatie, kijk op het Kennisplatform Processierups.

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.