Gemeente kapt zeventig bomen wegens essentaksterfte

De gemeente is sinds maandag 5 maart 2024 bezig met de kap van 70 bomen rondom de visvijver in Holland Marsh in Nieuwe Pekela. Het gaat voornamelijk om essen die zijn aangetast door de agressieve schimmelziekte de essentaksterfte.

Wat is essentaksterfte?

Essentaksterfte wordt verspreid door sporen van de schimmel in de lucht. Bladeren, twijgen en takken raken aangetast en sterven af. De boom raakt verzwakt en wordt daarmee ook vatbaar voor andere aantastingen. Over het algemeen breidt de taksterfte zich flink uit waardoor een steeds groter deel van de boom afsterft. Veel essen gaan uiteindelijk dood.

Wat doet de gemeente met zieke essen?

In singels en bosjes zoals bij de visvijver in Nieuwe Pekela grijpt de essentaksterfte vaak stevig om zich heen. De afgestorven takken en bomen vormen een risico voor de omgeving, bijvoorbeeld als er een afgestorven tak op de weg valt. Er bestaat dan kans op schade of letsel door vallende takken of bomen. De gemeente stelt veiligheid boven alles en kapt daarom de aangetaste essen. De werkzaamheden worden dit voorjaar uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.