Afval bestaat niet in Pekela: papier

Papier bestaat al eeuwen. Perkament en papyrus werden gebruikt om gegevens over te dragen. Hedendaags gebruiken we papier voor veel meer dan het bijhouden van gegevens. Denk bijvoorbeeld aan een keukenrol, een boek of verpakkingsmaterialen. Papier- en karton horen niet bij het restafval, maar bij het oud papier!

Papier in Nederland

Een kwart van het huishoudelijk afval bestaat uit papier en karton. Elke Nederlander gebruikt gemiddeld tweehonderd kilo papier en karton per jaar. Dit komt neer op een halve kilo per dag.
In Nederland is de belangrijkste grondstof voor het maken van papier en karton niet hout, maar oud papier. In ons land bestaan papier- en kartonproducten voor 75% uit oud papier. Het overige deel is gemaakt van hout. Toch wordt er door de Nederlandse huishoudens maar 50% van het oud papier gescheiden. Dit kan beter!

Welke producten horen bij het oud papier?

Bijna alle papieren en kartonnen verpakkingen mogen bij het oud papier. Een verpakking met een venstertje of nietje, een eierdoos, boek, papieren tas, een etiket van een pot groenten. Het is allemaal welkom!

Let op: sommige verpakkingen hebben een aluminium laag, zoals melkpakken. Deze verpakkingen mogen niet bij het oud papier!

Cyclus papier

Papier wordt gemiddeld zeven keer gerecycled. Het papier is op den duur zo beschadigd dat er geen nieuw papier van gemaakt kan worden. Versleten materiaal wordt gebruikt voor het maken van karton. Dit is een passende reden om papier en karton apart in te zamelen.

Afval bestaat niet in Pekela papierInzameling in Pekela

Het oud papier wordt door de gemeente huis aan huis opgehaald in de oneven weken, op dezelfde dag als de groene container geleegd wordt. Het oud papier dient uiterlijk om 7.30 uur in een kartonnen doos of gebundeld met een touw aan de straat te staan. Een doos of bundel mag maximaal 10 kilo wegen. U kunt uw oud papier daarnaast inleveren bij het afvalbrengstation aan Holland Marsh in Nieuwe Pekela. Of u kunt het 24 uur per dag bij winkelcentrum ‘De Helling’ in de ondergrondse papiercontainer doen.

Een aantal verenigingen, kerken en scholen zamelen ook oud papier in. Deze inzamelaars verzamelen het oud papier op andere dagen dan de gemeente. Voor de inzameldata kunt u contact opnemen met de deze inzamelaars.