Op dit moment vindt er onderhoud plaats op deze website. De website en formulieren kunnen daardoor minder goed bereikbaar of traag zijn. Uw online aanvraag of melding kan vertraagd bij ons binnenkomen. Onze excuses voor eventueel ongemak. 

Uittreksel burgerlijke stand

Een uittreksel burgerlijke stand is een bewijs. Het laat zien waar u geboren bent, wie uw ouders zijn of wanneer u getrouwd bent. Er zijn verschillende soorten uittreksels burgerlijke stand:

 • geboorte
 • huwelijk of partnerschap
 • echtscheiding of beëindiging partnerschap
 • overlijden

Heeft u een bewijs van in leven zijn nodig voor in het buitenland? Dit heet een attestatie de vita. Dit is een uittreksel burgerlijke stand. Het is standaard in 2 talen: Nederlands en Frans.

Voorwaarden

U kunt het uittreksel burgerlijke stand alleen ophalen bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond. Dus bent u geboren of getrouwd in een andere gemeente dan waar u woont? Dan vraagt u het bij die andere gemeente aan.

U vraagt de attestatie de vita voor in het buitenland aan bij de gemeente waar u woont of ingeschreven staat.

U kunt het uittreksel burgerlijke stand aanvragen voor uzelf, uw partner, uw kinderen tot 18 jaar of uw ouders.

Kosten

Een uittreksel burgerlijke stand kost €14,30.

(prijzen 2022)

Termijn

Haalt u het uittreksel burgerlijke stand bij de balie op? Dan krijgt u het meteen mee. Vraagt u het online of schriftelijk aan? Dan sturen we het u zo snel mogelijk toe.

Aanpak

Het uittreksel burgerlijke stand haalt u bij de gemeente. Dit gaat zo:

Uittreksel burgerlijke stand aanvragen

 • Regel het online.
 • Log in met DigiD.
 • U betaalt meteen.
 • Wij sturen u het uittreksel zo snel mogelijk toe.

Heeft u geen DigiD, of wilt u dit liever persoonlijk regelen op het gemeentehuis, dan moet u hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.

 • Een uittreksel burgerlijke stand is een bewijs dat laat zien waar u geboren bent, wie uw ouders zijn of wanneer u getrouwd bent. U kunt het uittreksel burgerlijke stand alleen ophalen bij de gemeente waar het plaatsvond. Dus bent u geboren of getrouwd in een andere gemeente dan waar u woont? Dan vraagt u het bij die andere gemeente aan.

  Een uittreksel BRP is een bewijs dat u ingeschreven staat in de basisregistratie personen van de gemeente. Dit haalt u bij de gemeente waar u woont en ingeschreven staat. Basisregistratie Personen (BRP) was vroeger Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

  Lees verder