Stichting Siep & Co

De strokartonindustrie heeft een belangrijke rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van de Pekela’s. Nergens anders in Nederland stonden zoveel strokartonfabrieken en nergens anders leeft deze bijzondere geschiedenis nog zo voort als hier.

De strokartonfabriek Free & Co in Oude Pekela werd in 1904 geopend. In 1934 werd hier de eerste geheel elektrisch aangedreven kartonmachine in gebruik genomen. In die tijd een unicum in Europa. Noodgedwongen fusies leidden er toe dat de fabriek in 1974 werd overgenomen en uiteindelijk in 1979 de deuren moest sluiten.

Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft zich sterk gemaakt voor het behoud van het pand en de stoommachine. Daarvoor is de Stichting SIEPCO opgericht. De stichting wil de industriële geschiedenis, waaronder de strokartonindustrie, aan een breed publiek te presenteren. Speciaal voor Open Monumentendag is een deel van de voormalige strokartonfabriek voor bezoekers geopend. In het pandbevinden zich een originele Stork stoommachine, machines uit de strokartonindustrie en andere oude techniek. In het ketelhuis wordt een expositie ingericht over de geschiedenis van het papier maken; niet alleen lokaal (Pekela), maar ook landelijk en mondiaal (China).

Waar kunt u de strokartonfabriek vinden?

De fabriek ligt aan het Pekelder Hoofddiep in Oude Pekela, Hendrik Westerstraat 20- 22

Activiteiten tijdens Open Monumentendag (Alleen 12 september)

  • Hobbybeurs in de voormalige hallen van Free & Co

Meer informatie: SIEP&CO