Open Monumentendag 2021

Mijn monument is jouw monument

zaterdag 11 en zondag 12 september

In het weekend van 11 en 12 september 2021 zijn er in heel Nederland meer dan vierduizend prachtige monumenten gratis toegankelijk voor iedereen. Ook in Pekela bent u bij verschillende locaties welkom tijdens de 35e editie van de Open Monumentendag. (Let op: Kapiteinshuis is toegankelijk tegen gereduceerd tarief).

Mijn monument is jouw monument

Voor Open Monumentendag 2021 is als thema gekozen: ‘Mijn monument is jouw monument’. Dit thema richt zich op een brede maatschappelijke inclusiviteit van monumenten in Nederland. Belangrijke doelstelling hierbij is dat de Open Monumentendag voor iedereen beschikbaar en toegankelijk is. Daarnaast is het een prachtig thema die goed past bij de tijd waarin we leven. De coronacrisis heeft ons duidelijk gemaakt dat het belang van sociale interactie en het bestrijden van eenzaamheid erg belangrijk zijn. Ik zie het thema van deze editie dan ook als een mooie manier om de warme gastvrijheid onze inwoners en onze ondernemers uit te dragen aan de bezoekers van dit evenement.

Er is veel te beleven!

Pekela is een gemeente met een rijk Veenkoloniaal verleden. Dit verleden is nog steeds goed te herkennen door het Pekelder Hoofddiep en de daaraan liggende monumenten. Door de Open Monumentendag wordt hieraan een extra dimensie gegeven. Geïnteresseerden kunnen op deze manier onze bijzondere monumenten van binnen en buiten gaan ontdekken. Het is ook een mooie gelegenheid voor eigenaren en beheerders om met gepaste trots het monument te laten zien! En voor u als bezoeker is het dé kans om plekken te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt. Als wethouder draag ik de Open Monumentendag een warm hart toe. Dit jaar delen we een fietsroute met u langs deze monumenten in zowel Oude Pekela als Nieuwe Pekela. Tevens is er op 11 september a.s. ook nog de Jaarmarkt in het centrum van Oude Pekela.

Bij voorbaat wil ik graag een dankwoord uitspreken aan alle gastvrije eigenaren en gebruikers van onze prachtige historische gebouwen, want zonder hun medewerking én de medewerking van vele vrijwilligers en verenigingen kunnen we deze dag niet organiseren.

Ik wens u namens het college van burgemeester en wethouders van Pekela een prachtige Open Monumentendag toe!

Wethouder Jaap van MannekesJaap van Mannekes
Wethouder cultuur, recreatie en toerisme
Gemeente Pekela

Deelnemende monumenten

Nieuwe Pekela

 • Kapiteinshuis (toegankelijk tegen gereduceerd tarief)

Oude Pekela

 • Rooms Katholieke Kerk St. Willibrordus Oude Pekela
 • Molen De Onrust Oude Pekela
 • Wedderwegkerk Oude Pekela
 • Stichting Siep & Co Oude Pekela; alleen op 12 september

Open Monumentendag programmaboekje (pdf, 13MB)

Fietsroute langs Open Monumenten - 28,7 km

Open Monumentendag 2021 Pekela - 'Mijn monument is jouw monument' zaterdag 11 en zondag 12 september 2021

Jaarmarkt Pekela

In Oude Pekela vindt op zaterdag 11 september 2021 ook de Jaarmarkt plaats in het centrum van Oude Pekela.

Een braderie met verschillende festiviteiten. Molen De Onrust en de Hervormde Kerk in Oude Pekela liggen direct naast het terrein van de Jaarmarkt. Om die reden kan het vinden van een parkeerplek lastiger zijn dan normaal. Daarnaast zijn er wegafsluitingen: omleidingsroutes worden aangegeven. Houdt hier rekening mee bij het plannen van een bezoek.

Deelnemende monumenten en programma

 • Kapiteinshuis Nieuwe Pekela

  Het Kapiteinshuis is van 13.30 – 16.30 uur geopend voor een gereduceerd tarief van € 2,00 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen. Aan de Ds. S. Tjadenstraat in Nieuwe Pekela staat een originele kapiteinswoning. Het is een goed bewaard voorbeeld van een Veenkoloniaal woonhuis met asymmetrische puntgevel.

 • Rooms-Katholieke Kerk St. Willibrordus Oude Pekela

  De Rooms-Katholieke Kerk St. Willibrordus en de naastgelegen pastorie zijn in 1896 gebouwd naar ontwerp van Nicolaas Molenaar.

 • Molen De Onrust

  De molen De Onrust te Oude Pekela is in 1850 gebouwd als koren- en pelmolen. Het is een achtkantige bovenkruier met stelling. De molen is recent gerestaureerd, maar niet meer bedrijfsmatig in gebruik.

 • Wedderwegkerk Oude Pekela

  De huidige kerk (voormalige Hervormde kerk) bestaat uit een langgerekt zaalgebouw met toren. De bouw van de kerk begon in 1683 en werd voltooid in 1685. De eerste predikant was W. Johannes.

 • Stichting Siep & Co

  De strokartonindustrie heeft een belangrijke rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van de Pekela’s. Nergens anders in Nederland stonden zoveel strokartonfabrieken en nergens anders leeft deze bijzondere geschiedenis nog zo voort als hier.