Maatregelen en noodverordening COVID-19

Het coronavirus is nog steeds onder ons. Op verschillende plekken in Nederland laait het virus weer op, ook in de provincie Groningen. Het Rijk heeft daarom voor verschillende regio's, waaronder de provincie Groningen, maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding tegen te gaan. De maatregelen gelden vanaf zondag 27 september 2020 om 18.00 uur. De maatregelen gelden in de hele provincie Groningen.

Maatregelen

De maatregelen die gelden vanaf zondag 27 september 2020 om 18.00 uur zijn vastgelegd in de Noodverordening Covid-19 Veiligheidsregio Groningen. De maatregelen zijn gelijk in de hele regio Groningen. De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden. Deze maatregelen gelden in de hele veiligheidsregio Groningen en zeven dagen per week.
  • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel is een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt per 27 september 18:00 uur een meldplicht. De samenkomsten kunnen gemeld worden op de website van de Veiligheidsregio Groningen. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast zijn enkele landelijke aangescherpt.

  • Ontvang maximaal 6 personen in huis of in de tuin, exclusief kinderen tot en met 12 jaar en het eigen huishouden.
  • Blijf zo veel mogelijk thuis werken.
  • Thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

Alleen samen houden we het coronavirus onder controle.