Eigen bijdrage WMO

Eigen bijdrage voor de WMO. Hoe zit dat eigenlijk?

In Nederland zijn door het Rijk regels opgesteld die van toepassing zijn voor de eigen bijdrages van voor de WMO. Met ingang van 1 januari 2019 zijn een aantal regels gewijzigd. Er wordt een verschil gemaakt tussen de algemene voorziening WMO en maatwerk WMO. Het abonnement voor maatwerk is een vast bedrag, vastgesteld door het Rijk. De algemene voorziening WMO valt daarbuiten. Daardoor kan de hoogte van de eigen bijdrage voor de algemene voorziening WMO per gemeente verschillen.

Hoe is dat in onze gemeente geregeld?

Het maatwerk WMO abonnement is een vast tarief. De eigen bijdrage voor huishoudelijke ondersteuning valt onder de algemene voorzieningen WMO. De tarieven zijn vanaf 1 januari 2019:

  • Maatwerk abonnement WMO € 17,50 per maand
  • Algemene voorziening WMO voor huishoudelijke ondersteuning € 7,50 per uur

Collectieve verzekering

Het is mogelijk om gebruik te maken van de collectieve zorgverzekering van de gemeente. Met het aanvullende verzekeringspakket drie, hoeft u de eigen bijdrage voor huishoudelijke ondersteuning van € 7,50 per uur niet te betalen. U kunt gebruik maken van deze collectieve zorgverzekering indien uw inkomen niet hoger is dan de hiervoor gestelde inkomensgrens.

Heeft u nog geen collectieve verzekering via de gemeente?

Is uw inkomen onder de gestelde inkomensgrens en maakt u gebruik van huishoudelijke ondersteuning? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling bijzonder bijstand van de gemeente.
Neem hierover contact op met de gemeente Pekela via telefoonnummer:  0597 617555.