Eikenprocessierups

Vorig jaar zijn in Nederland veel eikenprocessierupsen aangetroffen op eikenbomen. Ook in de gemeente Pekela werd de rups aangetroffen. Om nu vooraf de groei en overlast van de processierups te verkleinen hangt de gemeente Pekela ongeveer 100 mezenkastjes op om hopelijk hiermee de overlast van de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te verkleinen. Door mezenkasten op te hangen wordt de leefomgeving van onder andere mezen als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups bevorderd.

Actieplan bestrijding eikenprocessierups

Naast het ophangen van mezenkastjes heeft de gemeente Pekela besloten om in bepaalde gevallen de eikenprocessierups weg te zuigen uit de bomen. Of de rupsen worden weggezogen is afhankelijk van de locatie waar de boom staat waarin de rupsen worden gesignaleerd. Op onderstaande kaart staat met behulp van kleuren aangegeven welke actie per gebied is genomen bij het constateren van de rups.

Kleur Actie
Rood De boom staat op een plek die snel voor overlast zorgt. Bijvoorbeeld bij een (basis)school, een sportcomplex of een winkel. In dit gebied controleert de gemeente regelmatig de bomen op de aanwezigheid van de Processierups. De rups wordt dan weggezogen. Deze gebieden zijn rood gemaakt op de tekening.
Geel De boom staat in een woonwijk. We gaan inventariseren nadat er een melding bij ons is binnen gekomen. We beperken de inventarisatie op basis van meldingen. De rups wordt dan weggezogen. Deze gebieden zijn geel gemaakt op de kaart.
Groen De boom staat in het buitengebied, niet nabij een woonwijk of een plek die snel voor overlast zorgt. Bijvoorbeeld aan de rand van het dorp. Na melding wordt deze boom  gemarkeerd met een lintje, mits er sprake is van bewoning in de directe omgeving van de boom. De rups wordt alleen weggezogen als er sprake is van directe bewoning in de omgeving van de boom waarin het nest zit. Deze gebieden zijn groen gemaakt op de kaart.

 

Online melding doen

Download de kaart (pdf, 4MB)

Kaart actieplan eikenprocessierups

Mezenkastjes

Een deel van de mezenkastjes zijn gemaakt op de gemeentelijke werkplaats. Het andere deel van de kastjes is gemaakt door de vrijwilligers van de Hobbysoos A 12 in Nieuwe Pekela.