Paspoort aanvragen

Een paspoort is zowel een reisdocument als een identiteitsbewijs. U kunt een paspoort aanvragen en ophalen in ophalen in het gemeentehuis. Het paspoort ligt na vijf werkdagen voor u klaar.

Voor het aanvragen van een paspoort moet u een afspraak maken. Uw voordeel: u wordt op de afgesproken tijd geholpen en hoeft dus niet (lang) te wachten.

Direct een afspraak maken

U moet een paspoort persoonlijk aanvragen bij de gemeente. Vanaf 18 jaar kan een paspoort zelfstandig aangevraagd worden. Toestemming is dan niet meer nodig.

Meenemen

  • Alle in bezit zijnde reisdocumenten.
  • 1 recente, goed gelijkende pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto eisen. De gezichtsopname wordt ook in de chip van het paspoort of de identiteitskaart opgeslagen.
  • Kinderen tot 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben een toestemmingsverklaring nodig van beide ouder(s) of voogd. Dit geldt per kind.
  • Het kind moet altijd zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Kosten

  • Paspoort (en zakenpaspoort) van 18 jaar en ouder € 71,35 (10 jaar geldig).
  • Paspoort (en zakenpaspoort) tot 18 jaar € 53,95 (5 jaar geldig).
  • Tweede paspoort € 65,30 (2 jaar geldig).
  • Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort € 53,95.
  • Spoedprocedure (zaken)paspoort of identiteitskaart € 48,60.

Kosten worden moeten voldaan bij de aanvraag.

Afhalen binnen 3 maanden

Als u uw aangevraagde paspoort niet afhaalt binnen 3 maanden, dan vervalt het document van rechtswege. U hebt dan geen recht op teruggave van de door u betaalde leges.

Vingerafdrukken

Er worden 2 vingerafdrukken opgenomen bij de aanvraag van een paspoort. Alle informatie over het opnemen, opslag, controleren/verifiëren, inzage en het privacy aspect van de vingerafdrukken vindt u op www.paspoortinformatie.nl.

Spoedprocedure

U kunt voor het aanvragen van een paspoort een beroep doen op de spoedprocedure. Als u de aanvraag voor 14.00 uur heeft gedaan, kunt u uw paspoort in principe de eerstvolgende werkdag na 10.00 uur persoonlijk afhalen op het gemeentehuis.

Verlies of diefstal

Als uw Nederlandse rijbewijs, paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente. U vult bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten (Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee.

Uitgelicht