Omgevingsvergunning

Voor als u een woning of bedrijf gaat bouwen, verbouwen, slopen, installeren of iets anders in uw woonomgeving veranderen zoals een boom kappen of een inrit aanleggen.

Wilt u in of om uw woning of bedrijf gaat bouwen, verbouwen, slopen, installeren of iets anders in uw woonomgeving veranderen zoals een boom kappen, dakkapel bouwen of een inrit aanleggen? Dan heeft u in de meeste gevallen een Omgevingsvergunning nodig.

Meest voorkomende omgevingsvergunningen:

  • Bomen kappen
  • Bestemmingsplan, strijdig gebruik
  • Slopen
  • Reclamevergunning
  • Uitrit of inrit aanleggen

U vraagt de Omgevingsvergunning aan bij de gemeente. Dit kunt u online regelen via het Omgevingsloket.

Online omgevingsvergunning aanvragen

Afspraak maken

Wilt u dit liever persoonlijk regelen op het gemeentehuis, dan moet u hiervoor een afspraak maken. Uw voordeel: u wordt op de afgesproken tijd geholpen en hoeft dus niet (lang) te wachten.

Direct een afspraak maken

Kosten

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning worden kosten (leges) in rekening gebracht. Deze leges kunt u bekijken in de legesverordening.

Hoe werkt het?

Op www.omgevingsloket.nl kunt u een vergunningen check doen. U ziet dan direct of u wel of geen omgevingsvergunning moet aanvragen. Na de vergunningen check kunt u eventueel uw aanvraag doen. Dit kan online. Voor nadere info en uitleg kunt u naar www.olo.nl.

De omgevingsvergunning kent een tweetal procedures; de reguliere procedure en de uitgebreide procedure. Voor de reguliere procedure geldt dat de gemeente binnen 8 weken na ontvangst op uw (ontvankelijke) aanvraag dient te beslissen. Deze termijn kan eenmalig met  6 weken verlengd worden. Beslist de gemeente niet binnen de termijn, dan wordt de vergunning automatisch (van rechtswege) verleend. Het Besluit wordt gepubliceerd in het elektronisch gemeenteblad en wordt 6 weken ter inzage gelegd.

 

Uitgelicht