Privacyverklaring

Privacyverklaring gemeente Pekela 

Verwerking persoonsgegevens gemeente Pekela

De gemeente Pekela verwerkt persoonsgegevens over u als u gebruik maakt van onze diensten en/of wanneer u deze gegevens aan ons verstrekt. Hieronder een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:

  • Voor- en achternaam
  • Geslacht
  • Geboortedatum
  • Geboorteplaats
  • Adresgegevens
  • Telefoonnummer
  • Mailadres
  • BSN-nummer
  • Bankrekeningnummer
  • Specifieke gegevens bij een aanvraag ondersteuning Sociaal Domein, bijvoorbeeld: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet  of Jeugdwet.

Rechtmatige grondslag

De hierboven genoemde persoonsgegevens worden verwerkt voor de volgende doelen:

  • De gemeente Pekela verwerkt persoonsgegevens wanneer de gemeente hier een wettelijke grondslag voor heeft. De wettelijke grondslagen zijn: toestemming, overeenkomst, wettelijke verplichting, vitaal belang en publiekrechtelijk taak.
  • Voor de uitvoering van een overeenkomst waar de betrokkene partij is.
  • Om een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de betrokkene te bestrijden
  • Voor de goede vervulling van de gemeentelijke taak
  • Wanneer de betrokkene toestemming heeft gegeven voor de specifieke verwerking
  • Zoals b.v. verzenden nieuwsbrieven
  • Informeren over wijzigingen van diensten

Bewaartermijn

De gemeente Pekela bewaart de verzamelde persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is, of wettelijk geregeld is, om de doelen te realiseren waarvoor de gegevens zijn verzameld. De wettelijke bewaartermijnen voor gemeenten zijn geregeld in de Archiefwet.  De wettelijke bewaartermijnen kunt u terugvinden op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/archieven/archieven-van-de-overheid

Delen met derden

De gemeente Pekela verstrekt uw gegevens in principe niet aan derden en verstrekt deze uitsluitend wanneer dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met  u of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. Met organisaties die uw gegevens verwerken in onze opdracht sluiten wij een verwerkersovereenkomst om te zorgen voor eenzelfde niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van uw gegevens. De gemeente Pekela blijft verantwoordelijk voor deze verwerkingen.

Beveiliging

De gemeente Pekela neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, en andere ongewenste handelingen met persoonsgegevens tegen te gaan. Deze maatregelen zijn, conform de geldende gemeentelijke beveiligingsnormen zoals vastgelegd in de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG), opgenomen in ons informatiebeveiligingsbeleid.

Rechten van betrokkenen

U hebt het recht om uw persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente om langs te komen. Het is belangrijk dat u zich kunt legitimeren en kunt aantonen dat de gegevens die u wilt inzien, corrigeren of verwijderen daadwerkelijk van u zijn. Het is niet toegestaan om gegevens van andere personen in te zien.

Wat kunt u zelf doen?

De gemeente Pekela adviseert u zorgvuldig en vertrouwelijk om te gaan met uw persoonsgegevens, het uitwisselen van persoonsgegevens en uw inloggegevens. Mocht u informatie van de gemeente Pekela ontvangen die niet voor u is bestemd, dan verzoeken wij u de gemeente Pekela daarvan op de hoogte te stellen, zodat wij intern onderzoek kunnen doen en maatregelen kunnen treffen.

Cookies

De gemeente Pekela meet en analyseert het klikgedrag van bezoekers van de website om de kwaliteit van onze digitale dienstverlening te verbeteren. Wij gebruiken alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.

Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden, zodat wij op maat gemaakte content kunnen aanbieden. U kunt zich afmelden voor cookies door uw internetbrowser in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kunt u ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van de browser verwijderen.

Contactgegevens

Als u vragen heeft over deze privacyverklaring, neem dan contact op via info@pekela.nl. Aanvullende informatie over hoe wij met persoonsgegevens binnen de gemeente omgaan kunt u vinden in ons privacybeleid en -reglement. Een overzicht van alle verwerkingen van persoonsgegevens binnen de gemeente kunt u vinden in het register van verwerkingen (er volgen updates van het register van verwerkingen).

Verzoek inzage persoonsgegevens

Wilt u een verzoek indienen voor inzage in uw persoonsgegevens, dan kunt u het aanvraagformulier downloaden.

Natuurlijk helpen wij u graag verder als u klachten heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens. Mocht u er niet samen met ons uitkomen, dan heeft u op grond van de privacywetgeving ook het recht om een klacht in te dienen bij de privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens.

Uitgelicht