NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Bij een noodsituatie in uw omgeving wilt u weten wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert.

Als bij u in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvangt u een tekstbericht op uw mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen.

Waarom NL-Alert?

Als er een noodsituatie bij u in de buurt is, kan de overheid je met NL-Alert alarmeren en informeren. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat u bij een brand ramen en deuren moet sluiten, of dat u bij een terroristische aanslag uit het gebied moet blijven.

Hoe werkt NL-Alert?

De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Hierdoor ontvangt u NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Uw naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Hoe ontvang ik NL-Alert?

De NL-Alert instelhulp geeft aan of u uw mobiel kunt instellen voor NL-Alert. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet u dit nog zelf doen. Meer informatie en instelhulp voor je mobiele telefoon vindt u op: www.crisis.nl/nl-alert