Camera in Beeld

Veel ondernemers en particulieren gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun woning, panden en goederen. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen.

Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Camera in Beeld is een politiesysteem dat alle (particuliere en overheids-) camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, dan kijkt de politie in het systeem waar camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is. Vervolgens neemt zij contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen. Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u om uw buurt veiliger te maken.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Meer informatie en een aanmeldformulier zijn te vinden op www.politie.nl onder het thema “Camera in beeld”. Na aanmelding worden de camera- en contactgegevens ingevoerd in een cameraregistratiesysteem van de politie. Het is dus alleen voor politieambtenaren beschikbaar. In dit systeem kan de politie in één oogopslag zien of en op welke locaties zich camera’s bevinden in uw buurt. Bovendien kan in dit systeem eenvoudig achterhaald worden wat het zichtveld is van die camera(’s) of wat de camera’s vastleggen, wat de beeldkwaliteit is, hoe lang u de beelden bewaart en bij wie de beelden op te vragen zijn.