Eikenprocessierups in bomen Pekela

Op verschillende plekken binnen de gemeente is de eikenprocessierups aangetroffen. De eiken waarop ze tot nu zijn ontdekt zijn voorzien van een rood-wit waarschuwingslint met de tekst ‘Pas op eikenprocessierups!’ De komende tijd voert de gemeente extra controles uit. Voor het geval dat u ze signaleert of ermee in aanraking komt, deze rupsen kunnen gezondheidsklachten opleveren zoals klachten aan de huid, ogen en luchtwegen.

De eikenprocessierups leeft met name in eiken, maar ook wel in andere bomen. Gedurende de zomer krijgen zij brandharen die voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen kunnen zorgen. Dat kan gebeuren na aanraking met de rupsen, maar ook doordat de haartjes uit het nest waaien. Vermijd daarom de eikenprocessierups. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Praktische informatie over de eikenprocessierups en de gezondheidsrisico’s is te vinden op de website van de GGD. Hier zijn handige folders opgenomen over ‘Rupsen en gezondheid’, Wat te doen bij rupsen’ en ‘Natuurlijk bestrijden van rupsen’.

Heeft u het idee dat er eikenprocessierupsen huizen in een boom of bomen? Neem dan vooral contact op met de gemeente via telefoonnummer 0597-617555.

Uitgelicht