Gemeente Pekela ontvangt subsidie voor Aardgasvrij Boven Pekela en Doorsneebuurt

De gemeente Pekela heeft van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) groen licht gekregen op de subsidie aanvraag voor de uitwerking van het uitvoeringsplan Aardgasvrij Boven Pekela en Doorsneebuurt. Er is een subsidie aangevraagd van 4 miljoen euro. Of het volledige bedrag van 4 miljoen euro wordt uitgekeerd is nog onduidelijk.

Aardgasvrij Boven Pekela en Doorsneebuurt

Op dinsdag 24 april 2018 heeft de gemeenteraad van Pekela geld beschikbaar gesteld voor het laten opstellen van het ‘Uitvoeringsplan Aardgasvrij Boven Pekela en Doorsneebuurt’.  Tevens heeft de provincie Groningen financieel een bijdrage geleverd aan het uitvoeringsplan. Met dit plan is op donderdag 28 juni 2018 aanvraag gedaan bij het ministerie van BZK voor het verkrijgen van een decentralisatie-uitkering voor een in 2018 te starten proeftuin voor het aardgasvrij maken van Boven Pekela en Doorsneebuurt.

Drie componenten

Het plan om Boven Pekela en de Doorsneebuurt aardgasvrij te maken is gebaseerd op drie componenten:

  • Aanschaf van een hybride warmtepomp in combinatie met kierdichting met als resultaat dat het aardgasgebruik minimaal gehalveerd wordt
  • Compensatie van het extra verbruik van elektriciteit door de hybride warmtepomp via aanschaf van twaalf zonnepanelen op eigen dak ok een dergelijke participatie in een zonne- of windpark
  • Vergroening van het restgebruik van het gas. Het groengas zal met een innovatieve techniek geproduceerd worden in de regio met ingrediënten uit de regio. De wijk kan dan zonder aardgas.

Draagvlak

Een aantal inwoners, verenigd in de werkgroep ‘Boven Pekela Energieneutraal’, heeft de gemeente benaderd om samen een proeftuin ‘Aardgasvrije wijken’ op te zetten. De werkgroep heeft samen met de Coöperatie Pekela Duurzaam afgelopen jaren al diverse projecten succesvol opgezet, zoals het energieneutraal maken van het dorpshuis in Boven Pekela.

Het gebied Boven Pekela en Doorsneebuurt bedraagt 608 adressen waar 1.375 inwoners wonen.

Samen resultaten bereiken

Wethouder Jaap van Mannekes: ‘’Het is voor de werkgroep Boven Pekela Energieneutraal en voor de gemeente een mooie ontwikkeling. Ik ben erg enthousiast over dit plan en je ziet dat samenwerking tussen een werkgroep en de gemeente zijn vruchten afwerpt’’.