Eikenprocessierups weer actief

Het warme weer van de afgelopen periode heeft ervoor gezorgd dat de eikenprocessierupsen zich dit jaar snel hebben ontwikkeld en nu weer volop actief zijn. De brandharen van de rupsen en ook de rupsen zelf kunnen voor overlast zorgen bij mensen en dieren. In de provincie Drenthe is dit op diverse locaties momenteel het geval. Daarom is extra waakzaamheid geboden, ook in de provincie Groningen.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland vind je in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen. Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel, namelijk eikenbladeren. Vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. In vergelijking met de rest van Nederland is de overlast van de eikenprocessierups in Groningen zeer klein.

In de provincie Groningen houden Groninger Bomenwacht, GGD, Staatsbosbeheer, Provincie Groningen en diverse gemeenten de vinger aan de pols. Verspreid over de provincie is er een netwerk van (feromoon)vallen uitgezet om de verspreiding en ontwikkeling van de EPR-vlinders goed te kunnen volgen. De resultaten hiervan lieten vorig jaar een  kleine toename van de verspreiding zien, maar van overlast is geen sprake geweest. Op die locaties waar vorig jaar verse vlinders of nesten zijn aangetroffen, zijn ook nu natuurlijk eikenprocessierupsen en vlinders te verwachten. Daarom worden hier momenteel extra inspecties uitgevoerd om rupsen en nesten op te sporen en op te ruimen. Op deze wijze kunnen provincie en gemeenten tijdig ingrijpen om overlast voor burgers zo veel mogelijk te voorkomen en de kosten van bestrijding te beperken.

De bestrijding van de eikenprocessierups gebeurt volgens de richtlijnen zoals vastgelegd in het ‘Beheerplan eikenprocessierups Groningen’. De coördinatie en voorlichting in Groningen wordt verzorgd door de Groninger Bomenwacht.

Algemene informatie over de eikenprocessierups en de herkenning hiervan is te vinden op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van het ministerie van Economische Zaken.

Wat kun je doen bij gezondheidsklachten door de eikenprocessierups?

Wie een nest van de rups tegen komt, moet deze niet zelf opruimen maar kan het beste de gemeente waarschuwen.

Meer informatie over gezondheidsklachten door de eikenprocessierups en hoe je ongemak ervan kunt voorkomen, vind je op de op de website van de RIVM.

Voor meer informatie over de eikenprocessierups en wat te doen bij het optreden van gezondheidsklachten kun je terecht bij de GGD Groningen. Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast door de eikenprocessierups kun je contact opnemen met jouw gemeente.

 

(Dit bericht is een mededeling van de Stichting Groninger Bomenwacht)

Uitgelicht