Gebouwsensor gemeentehuis Pekela

Weten wat de gebouwsensor van het gemeentehuis Pekela in Oude Pekela registreert?

Alle gegevens zijn te bekijken via de website van de NAM.

TNO heeft meer dan 300 gebouwsensoren in gebouwen in Groningen en enkele op locaties buiten Groningen geplaatst. De gegevens van de geplaatste sensoren in gemeentehuizen, andere publieke gebouwen en NAM-locaties zijn voor iedereen te bekijken.

Sensor

Een gebouwsensor meet elke beweging van een gebouw. De sensor registreert bijvoorbeeld een deur die dichtvalt, een vrachtwagen die langsrijdt en dus ook een aardbeving. De grafiek toont de snelheid van het gebouw in millimeter per seconde (mm/s). De snelheid wordt afgeleid van de versnelling, die door de sensor zeer nauwkeurig wordt gemeten in meter per seconde in het kwadraat (m/s2). Ter vergelijking: een waarde van 0,2 mm/s kan al veroorzaakt worden doordat een persoon in de buurt van de sensor loopt. De metingen van gebouwsensoren zijn onderdeel van een breder meetprogramma.